13. december 1988 Nr. 29
Søfartsstyrelsens Tekniske forskrift nr. 29 af 13. december 1988
I medfør af § 2, stk. 5, § 4, § 11, stk. 2, §
12, stk. 2, og § 28 i lov nr. 98 af 12. marts 1980 om skibes sikkerhed
m.v., jfr. Lovbekendtgørelse nr. 584 af 29. september 1988 fastsættes.
1.2 Ved et drivankers slæbeline forstås den line, hvormed båden er fastholdt til drivankeret, når dette er sat.
1.3 Ved et drivankers indhalerline forstås en line fastgjort i drivankerets mindste åbning og som anvendes til at hive drivankeret om bord i båden efter endt brug.
2.2 Et fartøj, der udlejes med fører/besætning, anses for at være erhvervsfartøj og omfattes ikke af forskriften.
2.3 Ved fartøjer forstås i denne forskrift kanoer, rojoller med eller uden påhængsmotor og/eller sejl, sejlbåde, motorbåde og motorsejlere, flerkrogsfartøjer og fartøjer med udriggere m.v.
2.4 Fartøjer, som alene anvendes i beskyttede lavvandede søer i forbindelse med forlystelsesparker og lignende, er undtaget fra denne forskrift.
2.5 Fartøjer med en længde under 3.5 m, vandcykler, vandscootere, sejlbrætter og lignende er undtaget fra denne forskrift.
2.6 Eventuel tilladelse til udlejning af fartøjer m.v. omfattet af punkterne 2.4 og 2.5 hører under det stedlige politi.
3.2, Et fritidsfartøj, bygget i henhold til et anerkendt klassifikationsselskabs konstruktionsregler, kan anvendes til udlejning, såfremt det er forsynet med attest herfor, samt attest fra vedkommende klassifikationsselskab om, at det opfylder bestemmelserne i punkt 5.1 og 5.3.
3.3 Udlejningsfartøjer, omhandlet i punkt 3.1, skal være forsynet med skilt i overensstemmelse med kravene i »Nordisk Båd Standard«.
3.4 Skiltet skal angive, efter hvilke regler fartøjet er bygget og godkendt og indeholde oplysning om maksimal motoreffekt og last samt det maksimale antal personer, der må medtages.
3.5 Fartøjer, godkendt efter punkt 3.2. skal forsynes med et af vedkommende klassifikationsselskab fremstillet og af Søfartsstyrelsen godkendt skilt.
3.6 Uanset hvad der er angivet på skiltet om antal personer, må der aldrig medtages flere personer, end der findes redningsmidler til om bord.
4.2 Ankervægten kan opdeles i 2 stk. ankre, hvoraf det ene dog skal have en vægt på mindst 2/3 af de angivne. Den anførte ankervægt er baseret på traditionelle ankertyper.
4.3 Anvendes ankertyper med stor holdeevne, dvs. ankre, der er godkendt af et anerkendt klassifikationsselskab med betegnelsen »heigh holding anchor«, kan ankervægten reduceres med op til 25 %.
5.2 Alle kogeinstallationer samt alle gasinstallationer til andre formål skal være udført i henhold til Søfartsstyrelsens seneste forskrifter.
5.3 varmeaggregater andre end gasfyrede, ventilationssystemer o.lign. anlæg skal installeres efter fabrikantens vejledning og kravene i »Nordisk Båd Standard«.
5.4 Såfremt der er installeret fast brandslukningsanlæg i motorrum og eventuelt for brandstoftanke, skal det være et af Søfartsstyrelsen typegodkendt halon 1301-anlæg.
6.2 I sæt årer og åregafler eller tolde samt reserveåre i fartøjer, som med rimelighed kan anses for at kunne fremdrives hermed.
6.3 1 øsekar eller pøs.
6.4 1 fangeline.
6.5 For hver ombordværende voksen og barn skal der være en af Søfartsstyrelsen godkendt henholdsvis voksenredningsvest og barneredningsvest. D.V.N. deklarerede veste kan anvendes, og vestene skal i så fald være beregnet til de ombordværendes aktuelle personvægt.
6.6 De i de internationale søvejsregler forskrevne lydgivere.
6.7 Et sæt lanterner med certifikat eller typegodkendelse, jfr. dog de internationale søvejsregler 1972/81, regel 23, litra c, og regel 25, litra d.
6.8 1 stk. vandtæt elektrisk lygte indrettet til signalering.
6.9 Fartøjer over 6 m i længde samt alle motorfartøjer, der kan plane (speed-både), skal være forsynet med en af Søfartsstyrelsen til udlejningsfartøjer godkendt redningskrans forsynet med en 30 m line, der kan flyde.
6.10 Fartøjer, hvori kogeapperater forefindes, skal være udrustet med mindst 1 stk. af Søfartsstyrelsen godkendt pulverslukker eller anden egnet ildslukker, udover hvad der er foreskrevet i »Nordisk Båd Standard«.
6.11 Enhver redningsvest, -krans og -flåde skal være forsynet med refleksmateriale i overenstemmelse med seneste redningslinjer udgivet af søfartsstyrelsen (p.t. Søfartsstyrelsens tekniske forskrift nr. 18 af 1. september 1988).
7.2 En af Søfartssstyrelsen til udlejningsfartøjer godkendt redningsflåde, som er godkendt til at kunne optage samtlige ombordværende personer. Overstiger antallet af ombordværende personer 12, skal der være mindst to af Søfartsstyrelsen godkendte redningsflåder.
7.3 6 røde håndblus samt 6 faldskærmssignaler af en af Søfartsstyrelsen godkendt type.
7.4 Drivanker med fornøden slæbeline.
7.5 Drivankerets mindste dimensioner skal være således:
7.6 Drivankeret skal være åbnet i begge ender og forholdet mellem åbningernes diametre ca. 1:5.
7.7 I den største åbning skal være indsyet en ring af rustfrit materiale.
7.8 Slæbeliner skal have samme brudstyrke som angivet for ankertove, jfr. punkt 4.1.
7.9 Indhalerlinen skal have en brudstyrke på min. 10 kN.
7.10 Slæbelinen skal være ca. 3 gange fartøjets længde. Indhalerlinen skal være ca. 5 m længere end slæbelinen.
7.11 I sort ankerkugle med min. 30 cm i diameter.
7.12 Fartøjer, der kan fremdrives ved såvel sejl som motor, skal være forsynet med en sort kegle, hvis højde og grundflade i diameter er mindst 30 cm.
7.13 2 af Søfartsstyrelsen til udlejningsfartøjer godkendte redningskranse, den ene med et af Søfartsstyrelsen godkendt selvtændende elektriske blus samt en vager, den anden med 30 m line, der kan flyde på vandet.
7.14 1 kastering, der kan flyde på vandet, fastgjort til 30 m line, der ligeledes kan flyde på vandet.
7.15 1 funktionsdygtigt bådkompas, der er forsynet med belysning.
7.16 Kompasset skal være anbragt på en sådan måde, at det kan kompenseres forsvarligt.
7.17 Deviationen skal holdes inden for rimelige grænser og være stabil.
7.18 1 radarreflektor.
7.19 Fornødne søkort og farvandsbeskrivelse til fartøjets sejlområde.
7.20 Midler til at sætte en kurs samt fiskeriårbogen. Ved sejlads udenfor Danmark kan fiskeriårbogen erstattes af tilsvarende materiale på relevante sprog.
7.22 En forbindskasse der mindst skal indeholde følgende:
Standard dressing nr. 14 B.P.C. -
gazekompresser
2 stk.
Standard dressing nr. 15 B.P.C. -
gazekompresser
2 stk.
Gazebind, 4 m x 8 cm
4 stk.
Hæfteplaster, elastisk 1 m x 2 1/2 cm
(Tenso 1111)
1 stk.
Kvadratisk tørklæde
1 stk.
Saks, ca. 13 cm, rustfri
1 stk.
Sikkerhedsnåle, nr. 4 rustfri
12 stk.
Pincet, rustfri
1 stk.
Sårplaster, elastisk, 10 x 6 cm
10 stk.
Vandsugende vat a 10 gr.
1 pk.
Merbromin-opløsning
10 ml.
7.23 Mindst 1 stk. af Søfartsstyrelsen godkendt pulverslukker eller andet egnet ildslukker, udover hvad der er foreskrevet under pkt. 6.10.
7.24 Sejlfartøjer skal være udstyret med D.V.N. deklarerede livliner og sikkerhedsseler til samtlige ombordværende. Linerne skal kunne fastgøres forsvarligt om bord.
7.25 Der skal om bord forefindes en tilsynsbog for skibe under 20 tons brutto, hvori ejeren skal angive fartøjets data og udrustning, samt løbende give oplysning om større havarier, reparationer og udskiftning af udstyr.
7.26 I værktøjskasse med passende indhold. For sejlfartøjers vedkommende skal kassen tillige indeholde en wiresaks eller nedstryger med HS-klinger.
7.27 Der skal om bord forefindes en instruktionsmappe med en kortfattet beskrivelse af fartøjet, den ombordværende udrustning og den sikkerhedsmæssige anvendelse heraf samt oplysninger om i hvilket område fartøjet må anvendes.
8.2 1 kompas med certifikat af klasse A i stedet for det i pkt. 7.15 nævnte kompas.
8.3 1 ekkolod.
8.4 1 log.
8.5 1 kikkert.
8.6 1 barometer.
8.7 1 sekstant. Ved sejlads indenfor 40 sm af kysten kan sekstanten dog udelades.
8.8 Fornødne fyrfortegnelser.
8.9 En af Søfartsstyrelsen i henhold til SOLAS godkendt gummiredningsflåde, som er godkendt til at kunne optage samtlige ombordværende personer. Flåden kan være en 4 personers flåde, såfremt antallet af ombordværende ikke overstiger dette tal. Overstiger antallet af ombordværende 12, skal der være mindst to flåder. Flåden/ flåderne erstatter den/de i pkt. 7.2 omhandlede flåde/flåder. Ved sejlads indenfor 40 sm afstand af kysten kan flåderne, som beskrevet i pkt. 7.2, dog anvendes.
9.2 Udlejes fartøjet gennem dansk udlejningsbureau, kan ejerens ansvar ved skriftlig aftale overføres til bureauet.
9.3 Fartøjerne synes lejlighedsvis af Søfartsstyrelsen.
9.4 Denne forskrift skal forefindes om bord i alle udlejningsfartøjer. For fartøjer, der lejes ud over kortere tidsrum end en dag, er det dog tilstrækkeligt, at forskriften er tilgængelig for lejerne på udlejningsstedet.
9.5 Søfartsstyrelsen kan tillade afvigelse fra denne forskrift, såfremt man finder, at sikkerheden ikke derved forringes.
11.2 Industriministeriets bekendtgørelse nr. 566 af 20. december 1972 om tilsyn med udlejningsfartøjer og det i Skibstilsynets Meddelelser nr. 318 indeholdte vedrørende udlejningsfartøjer ophæves.